“Bula, It’s Fiji time”

Zinsconstructies met Fiji time:

    • It’s Fiji time:
      • Betekenis: Relax.
    • The activity starts in 5 minutes Fiji time:
      • Betekenis: De activiteit start binnen 20 à 30 minuten of meer.
    • The boat will come @ 7AM Fiji time: 
      • Betekenis: De boot zal er zijn in de voormiddag, misschien komt hij zelfs niet als de kapitein geen zin heeft.

Fiji Time kort samengevat: “Geen haast, geen zorgen, je bent in Fiji”.

Het hoofdeiland Nadi

Alles begint op het hoofdeiland Nadi. Niet ver van de luchthaven bevindt zich een buurt vol met jeugdherbergen. Alle backpackers verzamelen hier om hun rit naar de andere eilanden in te zetten. De meest favoriete plaats is zonder twijfel Bamboo Backpackers Hostels. Een uitgebreid menu, goed gezelschap en een toffe sfeer kenmerken deze slaapplaats. Je ontmoet er veel reizigers die je hoogstwaarschijnlijk tijdens het eilandhoppen opnieuw zal tegenkomen. Hiervoor is Nadi een goede uitvalsbasis, maar voor de rest is er niet heel veel te zien. Het is er duur en vrij westers.

Er zijn twee manieren om de eilanden te bezoeken:

  • Ofwel koop je een pakket, waar de eilanden en slaapplaatsen op voorhand worden samengesteld.
  • Ofwel ga je voor de Bula Pass. Dit is een soort rittenkaart voor de ferry waarmee je kiest op welk eiland je afstapt. De slaapplaatsen zal je zelf nog wel moeten boeken.

We hebben er met verschillende mensen over gesproken en een pakket lijkt toch het eenvoudigst. Wij kiezen voor de combinatie zes dagen, vijf nachten en vijf eilanden. De slaapplaatsen zijn bovendien opgedeeld volgens coconuts. Deze bepalen hoe luxueus en prijzig je overnachting is. Je kan kiezen tussen één, twee of drie coconuts voor respectievelijk een slaapzaal, een aparte kamer of een verblijf in een resort.

De tweede dag begint onze ‘Island Time’. Als backpackers kiezen we natuurlijk voor de goedkoopste oplossing, namelijk één coconut. Elk eiland biedt iets anders. Of je nu houdt van natuur, avontuur, activiteiten of chillen in een hangmat, er is voor ieder wat wils.

Tip: Wij kochten ons pakket bij Kilroy in België. Hier was een vroegboekkorting op, waardoor het zelfs goedkoper uitkwam dan de Bula Pass mét overnachtingen. Kilroy geeft je de optie om je pakket te upgraden naar de ‘Full Monty’. Hier zitten de activiteiten, die de meeste mensen kiezen, inbegrepen. Een simpele snorkeltrip kost al snel €20 dus kwamen we er met onze Full Monty zeker voordeliger uit. 

Gold coast

De ferry, die trouwens niet te vergelijken is met die van de Malediven, lijkt wel een breed vliegtuig op water. Je voelt amper dat je vaart, terwijl hij toch aan 40 km per uur over de golven scheert. Voor zeezieken zoals Esther geen probleem, it’s Fiji time. Het is wel een speciale taxiservice. De ferry vaart tot op een bepaald verzamelpunt tussen de eilanden en vandaar komen kleine motorboten hun gasten ophalen. Onze eerste rit is meteen ook de langste. We varen vijf uur, helemaal tot in het Noorden, waar het rustige eiland Nanuya ligt. Aan het ene uiteinde bevindt zich een luxe resort en aan de andere kant een guesthouse. Het middelste gedeelte van het eiland is rijk aan natuur en jungle. We verblijven in Gold Coast, een guesthouse dat wordt gerund door de familie van Bill, een Fijian. Zijn zus en toekomstige vrouw koken verrukkelijke Fijiaanse specialiteiten. De activiteiten op het eiland kan je op één hand tellen: kajakken, wandelen in de jungle, relaxen in de hangmat of kokosnoten rapen. We slapen op het strand in houten bungalows, wat op zich al een onvergetelijke ervaring is! Je bent zo dicht bij de oceaan, dat de watergolven je in slaap wiegen. Onze bungalow delen we met een Duitse vrouw op leeftijd. Ze is 58 jaar en vindt zichzelf zeker niet te oud om tussen alle jonkies te backpacken. Zij bewijst aan iedereen dat het nooit te laat is om de wereld te ontdekken! De familie van Bill ontvangt ons met open armen. Na het avondeten spelen de zonen gitaar en zingen ze voor ons enkele Fijiaanse liedjes! Oh ja, vanaf dat de familie te weten komt dat Jakke ook zanger en gitarist is, draaien de rollen om. De rest van de avond is het Jakke die de familie en andere gasten entertaint met zijn muzikale talenten! Way to go!

Tip: Als je op reis gaat naar Fiji, moet je weten dat er op geen enkel eiland wifi beschikbaar is. Elektronische toestellen kunnen meestal enkel worden opgeladen als de zon schijnt. We hadden een dag regen en dat betekent geen stroom. Bijna alles in Fiji werkt op zonne-energie. Op het hoofdeiland kan je wel voordelig een simkaart kopen en via een hotspot je partner internetverbinding geven.

We wandelen door de jungle naar de andere kant van het eiland. Hier kom je terecht op het Blue Lagoon strand! Een gids is niet nodig, want Romeo, de hond van Gold Coast, is zo opgeleid dat hij ons de weg wijst en ook weer veilig thuis brengt. Romeo loopt steeds voorop en controleert het water en de jungle voor gevaarlijke beesten. Een keer greep hij een waterslang beet en gooide die weg alvorens die ons kon bijten. Voor dierenliefhebbers: de connectie met het beest is onbeschrijfelijk, het leek wel onze derde reisgezel. Ongelofelijk!! Een tikkeltje meer over het Blue Lagoon strand: prachtig blauw water en een wit strand omringd door groene natuur. 

De volgende dag willen we graag de Sawa-i-lau cave bezoeken, een must do in deze regio. Een watertaxi komt ons ophalen en na een dik halfuurtje bereiken we een ander eiland. Na een paar trappen komen we toe in de eerste cave. Hier kan je rustig snorkelen en zwemmen in het kalme water. De grot is niet dicht, dus de zon straalt door de planten die zich bovenaan de rotsformatie bevinden en schijnt op het blauwe water. Er is echter nog een andere cave, die je niet kan zien. Met een gids, een zaklamp en een beetje moed, kan je onder water via een passage naar de tweede cave zwemmen. Je moet een vijftal seconden je adem inhouden om in een afgesloten ruimte te komen. Het is er zo donker als de nacht en muisstil. De locals noemen dit de ‘spitting cave’. Hun voorouders klommen op de wanden om dan naar beneden te spuwen en te luisteren naar de enorme echo.

White sandy beach

Van het rustige Nanuya varen we naar het party island White Sandy Beach. Deze keer zijn we niet de enige die afstappen van de ferry. Samen met een vijftiental backpackers verzamelen we in het hostel. Ondanks dat Fiji een kolonie van Groot-Brittanië was, blijkt de meerderheid van de backpackers toch Duits. White Sandy Beach heeft een enthousiaste crew die dagen vol activiteiten voorzien. Voor onze Chiro vrienden: het leek wel kamp in Fiji. Een deel van de leidingsploeg komt ons ophalen, de rest staat ons al zingend en dansend toe te juichen aan het strand. De koffie, thee en gebakjes staan al klaar, dus een goed moment om de andere gasten te leren kennen. Hierna start meteen de volleybal match met getalenteerde locals en onbesuisde backpackers. Van ophouden kennen ze hier niet. De match duurt zo lang dat Esther met blauwe gekneusde armen het veld moet verlaten.

Vanavond is het een typische Fiji feest. De jongens moeten zich verkleden als meisje en omgekeerd. Een klein probleempje… Slechts drie van de vijftien gasten zijn jongens, dus Jakke stelt zijn garderobe ter beschikking. We zingen en dansen en sluiten de avond af met een wedstrijd ‘catwalk’. “And the winner is… The Belgian couple”. De prijs van best geklede man gaat naar Esther en de prijs van best geklede vrouw naar Jakke, hoe kan het ook anders. Gratis bier!

De volgende ochtend zetten we onze Full Monty pass in om te gaan snorkelen. Iedereen is in de wolken, behalve wij. Dit stelt niets voor vergeleken met de Malediven. Voor snorkelen moet je dus niet echt in Fiji zijn of het is tijdens het Manta seizoen om met Manta Rays te zwemmen.

’s Avonds is er een nieuwe activiteit: de krabrace. Dit hadden we ook al eens in de Malediven meegemaakt, maar het blijft wel plezant. Met een inzet van twee dollar per krab kan je weer een avond gratis bier winnen. Het spel is gebaseerd op puur geluk. Je kiest een krab en als de jouwe de snelste is, win je de race. De race bestaat uit drie rondes en de laatste is de finale die wordt gespeeld met de vier beste krabben. Het zal toch maar geen toeval zijn dat zowel die van Esther als die van Jakke in de finale zitten. Lucky us. “And the winner is… The Belgian man”. Jakke had, volgens hem niet zo heel toevallig, de snelste krab uitgekozen. Wederom gratis bier gewonnen.

Tip: De grote krabben lijken de snelste

South Sea Island

Voor onze laatste nacht gaan we naar South Sea Island, het kleinste van de meer dan 322 eilanden van Fiji. Het is onbewoond en een van de schatten van de Mamanuca eilandengroep. Er werd een klein resort gebouwd met een bar, talloze ligzetels, een schattig zwembadje, watersport materiaal, een volleybalveld en een grote slaapzaal, wat best speciaal is. South Sea Island wordt vooral bezocht als dagtrip en kan zelfs volledig afgehuurd worden. Enkel backpackers kunnen blijven slapen. Ze zijn het gewoon om veel bezoekers te hebben, maar weinig overnachtingen. We komen aan in de late namiddag en zijn zo goed als de enige op het eiland. Met drie andere backpackers spelen we een Fijiaans kaartspel en genieten van de mooiste zonsondergang aller tijden. Het eiland wandel je rond op enkele minuten, aangezien het maar 200 vierkante meter groot is, nòg kleiner dan de eilanden op de Malediven. Deze bestemming ligt als paradijs in het midden van de stille oceaan.   

Seaspray Sailing Trip

In onze Full Monty pass zit een volledige dagtrip met een groot zeilschip inbegrepen. We bezoeken het onbewoonde eiland Modriki waar de film Cast Away, met hoofdpersonage Tom Hanks, is opgenomen. De Fiji-eilanden zijn erg bergachtig en kunnen pieken hebben tot boven 1300 meter. Het Cast Away eiland is hier een mooi voorbeeld van. We kunnen dit eiland toch wel in onze top drie zetten van hoogtepunten uit onze reis. Woorden beschrijven niet hoe oogverblindend deze bestemming is. Lunch time! ’s Middags heeft de bemanning van het schip barbecue voorzien met een groentebuffet. Heerlijk! Oh ja, bier en wijn all-in, all-day.

Vervolgens zeilen we naar het Yanuya eiland waar we verwelkomt worden met een Kava Ceremonie. Jullie denken waarschijnlijk: “Ah lekker Cava”, zoals Champagne, neen toch niet… Kava in Fiji is iets totaal anders. De lokale bevolking beschouwt het als hun nationale ontspanningsdrank. Het heeft iets religieus, maar ze drinken het vooral voor de bijwerking ervan. Na een glaasje Kava ondervinden we een verdovend effect. Onze tong is gevoelloos en we merken dat we, sneller dan met alchohol, lichtjes in ons hoofd worden. Zoals Europeanen hele nachten door alcohol binnen kappen, slaan Fijianen Kava achterover. Daarmee dat iedereen hier zo relaxed is, Fiji time! De drank wordt gemaakt van de wortels van de Kava plant. Bij de backpackers doet het de ronde dat het eigenlijk gewoon een soort drugs is. OEPS! De lokale bevolking is bijgevolg geobsedeerd door en verslaafd aan Kava. Op het einde van de Seaspray bezoeken we een dorp met meerdere huisjes, een kerk en een school. Ochtendstond heeft goud in de mond! Het leven in Fiji start heel vroeg. De kinderen moeten naar school om zes uur en de meeste volwassenen beginnen hun dag al om vijf uur. Fijianen zijn van mening dat de mens moet opstaan samen met de zon. Nu snappen we ook waarom de bevolking zestien uur al avond noemt.

 

VINAKA VAKA LEVU FIJI! (Thank you very much Fiji)

Op naar Nieuw-Zeeland!