Het ultieme doel van onze reis is altijd Nieuw-Zeeland geweest. Na de prachtbestemmingen die we al gezien hebben, zijn we nieuwsgierig naar wat dit nu te bieden heeft. Nieuw-Zeeland is opgedeeld in twee grote delen, het Noorder- en Zuidereiland. We verblijven hier een maand. Sommige zeggen dat dit zelfs niet genoeg is. Het enige wat we op voorhand hebben vastgelegd, is een campervan. Dit lijkt ons het gemakkelijkste vervoersmiddel om op korte tijd zo veel mogelijk van beide eilanden te zien. 

We hadden het geluk dat we in Fiji meerdere mensen leerden kennen die voor langere tijd in Nieuw-Zeeland verbleven. We vroegen om hun topbestemmingen te geven en zo werd onze route gevormd.

Er zijn verschillende manieren om te reizen door Nieuw-Zeeland. Je zal een goede afweging moeten maken voordat je kiest voor een bepaalde vervoerskeuze. We lijsten een aantal mogelijkheden op die wij en andere backpackers genoten:

Hop-on-hop-off bus:

Beschrijving: Hop-on-hop-off bus, 12 maanden buspas.
De bekendste is de Kiwi Experience, maar deze staat wel vooral gelijk aan vele feestjes speciaal voor de jeugd (20j-35j).
Voordelen: Veel sociaal contact, je ontmoet er mensen van over heel de wereld, je kan kiezen hoe lang je op bepaalde plaatsen blijft, het is geen vaste busreis, je hebt geen zorgen voor het reizen en de chauffeur speelt vaak reisleider.
Nadelen: Je kan niet kiezen waar je stopt, want je volgt de kiwi route met voornamelijk alleen de highlights. De accomodaties zijn vaak zelf nog te boeken. De meeste bussen bieden wel kortingen en zekerheden aan op enkele accomodaties.
Prijs: Vrij prijzig.
Ideaal voor reistijd van: Minimum een maand tot 12 maanden.

Liften:

Beschrijving: Thumbs up
Voordelen: Je zal veel Kiwi’s en andere mensen leren kennen. Je kan op deze manier ook gratis verblijfplaats proberen te regelen en misschien zelfs activiteiten doen met de Kiwi’s.
Nadelen: Nieuw-Zeeland is zeer uitgestrekt, met lange wegen waar soms niet veel auto’s passeren. Wij hebben vaak lifters lang zien wachten. Volgens ons duurt het op die manier eens zo lang om te geraken waar je wil en kan je ook niet echt kiezen naar waar je echt wil gaan.
Prijs:  Waarschijnlijk de goedkoopste manier, maar vooral als je langer dan een maand in Nieuw-Zeeland verblijft.
Ideaal voor reistijd van: Meerdere maanden

Auto/Campervan huren:

Beschrijving: Je hebt een arsenaal aan verhuurbedrijven die auto’s en campervans verhuren.
Voordelen: Vertrekken is maar een kwestie van de sleutel in het contact steken; je bent flexibel en vrij; vrij overnachten (toch als je een ‘self contained vehicle’ hebt); Campermate is een app die je deze gratis plaatsen toont; je bent niet gebonden aan tijden of plaatsen; als je iets mooi ziet, kan je er naartoe rijden en stoppen; de meeste campervans zijn ‘fully equipped’: slapen, vervoeren en leven samen; je leert ook mensen kennen op de kampeerplaatsen.
Nadelen: Campervans hebben een hoog brandstofgebruik; in slechte weersomstandigheden is koken in een kleine campervan niet evident; je moet alle kilometers zelf rijden;  de kleinste zijn soms wat krap, de grote zijn wat duurder.
Prijs:  In verhouding redelijk goedkoop, overnachten kan altijd gratis, je kan er ook zelf goedkoop in koken.
Ideaal voor reistijd van: Kortere tijd tot meerdere maanden.

Auto/Campervan kopen en verkopen:

Beschrijving: Er is wel een hele markt voor het kopen en verkopen van auto’s en campervans. Dit kan je dus relatief makkelijk zelf regelen, voornamelijk via sociale media.
Voordelen: Het kopen en verkopen zal ongeveer een nuloperatie zijn. Soms heb je hierin wat meer geluk dan anders.
Nadelen: Brandstof blijft even duur; je zal je wel moeten bezig houden met het kopen, eigen verzekering,…; nadien zal je ook voor het einde van de reis moeten beginnen zoeken naar kopers.
Als je voor een korte tijd reist, dus toch geen goed plan.
Prijs:  Goedkoper dan het huren.
Ideaal voor reistijd van: Minimum 2 maanden.

Andere tips:

Openbaar vervoer: Een trein zijn we wel eens tegengekomen, maar bussen niet echt. Het lijkt dat openbaar vervoer hier niet hip is.

Van ‘Couchsurfing’ wordt zee veel gebruikt gemaakt, hiermee kan je gratis, mits een vriendelijke gift, bij mensen thuis verblijven. Zorg wel dat je goed op tijd naar een plaatsje zoekt en de hosts contacteert. Nieuw-Zeeland zit vol met hosts. Voor een korte reis is ‘couchsurfing’ zeker een goede optie.

Na veel wikken en wegen, opzoeken over de mogelijkheden, gesprekken met backpackers,… ging onze voorkeur uit naar het huren van een goedkope campervan. Op Rankers vonden we een rangschikking van verhuurbedrijven, waar Eurocampers als een van de betere en goedkoopste uitkomt. We boekten een maand voordien de ‘2 budgy sleeper’, maar dit was maar net op tijd. De kleinste, maar ook goedkoopste ‘fully equipped self contained vehicle’, met alle nodige verzekeringen.

Aanschouw onze Budgy!

Aanschouw onze Budgy!

Voor meer foto’s zal je onze volgende post moeten lezen!