1 Picton – Marlborough Sounds

2 Kaikoura – Aardbeving

3 Christchurch

4 Banks Peninsula

5 Aoraki/Mount Cook National park

6 Oamaru

7 Moeraki Boulders

8 Dunedin

9 Nugget Point

10 Invercargill en Bluff

11 Milford Sound naar ons hart!

12 Queenstown

13 Wanaka

14 Fox Glacier en Franz Josef

15 Lake Matheson

16 Lake Mahinapua en Hokitika

17 Arthur pass

18 Greymouth – Paparoa National Park

19 Abel Tasman

20 Nelson

Tip: Je kan bovenstaande kaart makkelijk uitprinten en de cijfertjes proberen te verbinden. Een ideale cadeautip voor de allerkleinsten!

[sta_anchor id=”picton”]1 Picton – Marlborough Sounds

Na een ferryrit van drie uur zitten we te popelen in onze Campervan om aan wal te gaan op het Zuidereiland. Al onze voorgangers raadden ons aan om meer tijd te spenderen op het Zuidereiland om dit zelfs nóg mooier is. Het startpunt van onze ontdekking door de Marlborough Sounds is de charmante havenstad Picton. Het is een mooie zomerse dag met temperaturen rond de 30 graden. Na onze beklimming van de Mount Doom en een zeezieke ferryrit komen we tot rust in het park van deze haven. De Marlborough Sounds is een netwerk van valleien die overspoeld zijn door de zee met als resultaat verscheidene baaien met elk hun schoonheid. De topactiviteit in Picton is Queen Charlotte’s track en deze is bovendien gratis! Valt dat even mee! Of toch niet… Het is een kluwen van wandelroutes over de bergtoppen heen. Als je niet oppast ben je al gauw op wandel voor 25 kilometer. Wij letten dus goed op en stappen naar een piek boven Lochmara bay. Vandaar krijg je een 360 graden uitzicht over de verschillende baaien. Dit is absoluut de moeite! Een ander alternatief is de korte wandelroute naar Karaka point. Na een klein kwartier wandelen, werpen we een blik op de andere kant van de Picton haven.

20161124_153631

Tip: Denk niet te snel dat je een Kiwi vogel hebt gespot. Er bestaat namelijk zoiets als een boskip, die ze het neefje van de Kiwi noemen. De twee lijken hard op elkaar, alleen is de snavel van de boskip veel korter. Die 50 foto’s kunnen we al snel verwijderen…

[sta_anchor id=”kaikoura”]2 Kaikoura – Aardbeving 

In Nieuw-zeeland rijd je via de expresweg van de ene grote plaats naar de andere. Dit is vaak ook de enige manier om ergens te geraken. Op onze weg naar Kaikoura worden we aan de kant gezet door een vriendelijke politieagent. Zoals de meesten van jullie al weten, vond er tien dagen geleden een ernstige aardbeving plaats in de oostkust met als episch centrum Kaikoura. Op bepaalde plaatsen is de aarde twee meter omhoog gekomen en het strand heeft zelfs een nieuwe kustlijn. De politieman vertelt ons dat de twee grote, maar ook enige, toegangswegen volledig vernield zijn.
Toeristen zijn via helikopters en marineschepen geëvacueerd, maar de inwoners van deze ooststad blijven knorrend achter. Zij kunnen hun huis voor nog een zeer lange tijd niet verlaten. Hij toont ons vervolgens verscheidene foto’s en filmpjes waarop duidelijk de ravage te zien is. We maken rechtsomkeer en besparen flink wat kilometers omleiding door deze man. Wij zijn noodgedwongen om kaikoura van onze kaart te schrappen en richten onze pijl op de rest van de Oostkust.

Tip: Als je toch de kans krijgt om naar Kaikoura te gaan, dit gebied is naar het schijnt ideaal voor walvissen te spotten.

[sta_anchor id=”christchurch”]3 Christchurch 

In Auckland zijn we nog niet echt geweest, dus Christchurch is de eerste grote stad die we bezoeken. Groot is het zeker wel, maar een echt stadscentrum vinden we niet. Er zijn wel enkele gezellige straatjes en pleintjes. Aan uitgaansleven is er echter geen gebrek! In de ‘Poplar Street’ vind je een aantal bars en clubs. We kunnen onze ogen niet geloven als we net buiten Christchurch ‘Torenhof’ tegenkomen. Een Belgisch biercafé met alle bekende Belgische bieren. Hoera voor ons Belgenland! Wij zijn fier! Het duurste op de menukaart dat ze aanbieden is een Leuvens gerecht. Eindelijk nog eens een Belgisch biertje aan onze lippen, dat verschil proeven we wel!

[sta_anchor id=”#peninsula”]4 Banks Peninsula

Ten zuidoosten van de stad Christchurch ligt het Banks-schiereiland. De zware kronkelige bergwegen mogen niet onderschat worden. Op de kaart lijkt het dat Banks Pensinula niet zo ver rijden is, maar we doen er toch een kleine twee uur over. We kamperen tussen de boten en worden wakker in Akaroa, het meest schattige dorpje tot zover gezien. Met haar aantrekkelijke koffiebars, cafeetjes en gekleurde huisjes ademt ze charme uit. We wandelen wat rond en al snel kan dit stadje toegevoegd worden aan de lijst met ‘must see’ in Nieuw-Zeeland.

Tip: Stop in de terugweg zeker aan de ‘Hilltop Tavern’ in Akaroa voor een magnifique uitzicht op Banks Peninsula.

[sta_anchor id=”aoraki”]5 Aoraki/Mount Cook National park 

Mount Cook is de hoogste berg van Nieuw-Zeeland. Door de aanwezige gletsjers vormen er zich prachtige felle blauwe meren aan zijn voeten. Lake Tekapo is er een van. Het bijna lichtgevend, meer met op de achtergrond de bombastische berg, is wonderbaarlijk. Aan Tekapo ontmoeten we een Belgisch koppel dat ons vertelt dat dit meer niets vergeleken is met Lake Pukaki. Er is méér meer en het water is nog blauwer aan de overkant. Op naar Pukaki. ‘Harder better faster stronger’, kortom prachtig! We rijden tot aan het Mount Cook basiskamp, waar de echte wandelingen en klimtochten vertrekken. De koude en sneeuw zegt ons dat wij hier nu niet voor geschikt zijn en best verder gaan genieten van het uitzicht. Dat doen we dan ook.

Tip: Bovenaan het basiskamp kunnen de temperaturen een stuk tot onder nul gaan. Deze klimtochten zijn enkel beschikbaar voor uitgeruste en ervaren trekkers. 

20161127_122144

[sta_anchor id=”oamaru”]6 Oamaru

Pinguïns spotten in Nieuw-Zeeland staat nog op ons lijstje. Er zijn twee soorten pinguïns: de Geeloogpinguïn en de Blauwe pinguïn. Deze vind je op velerlei plaatsen terug. Op de meeste stranden moet je betalen om ze te zien, maar de uitbaatster van de camping geeft ons wat stiekeme tips. In Oamaru kan je ze allebei zien en gratis! Ze vertelt ons hoe laat en waar exact we moeten zijn. Ze raadt ons ook aan warme kleren te dragen, want het kan een lange nacht worden. Pinguïns hebben net zoals mensen elk hun huisje op het land. Overdag gaan ze de zee in op zoek naar eten en ’s avonds keren ze huiswaarts voor de kleintjes te voeden. Op de ‘bushy beach’ komt de kolonie thuis vanaf 19 uur, op de ‘Waterfront road’ pas na 21 uur. Vandaag zijn ze niet blijven hangen in de kroeg waardoor wij ze beide gratis zien! We staan oog in oog met een mooie Geeloogpinguïn, wetende dat de mensen hier 20 euro per persoon voor betalen.

Tip: Probeer zeker de gratis optie! De kans is namelijk zeer groot dat je er zal zien. De Blauwe pinguïn ziet er schattig uit en is met zijn 30 centimeter de kleinste pinguïnsoort op aarde. We krijgen er een tweehonderdtal in het vizier. De Geeloogpinguïn is groot. Zo weet je ineens ook het verschil moest je ze per toeval tegenkomen. LET OP sommige van deze diertjes kruipen wel eens graag onder je auto. Checken voor vertrekken!

[sta_anchor id=”moeraki”]7 Moeraki Boulders

Men zegt dat je vroeg moet opstaan om de Moeraki Boulders te zien, omdat deze bij vloed helemaal bedekt zijn met water. Maar wij komen twee uur na eb aan en het grootste deel ligt nog bloot op het strand. De Moeraki Boulders is een groep van grote sferische stenen. Het is een van de meest bekende toeristische attracties op het Zuidereiland. Sommige bolders wegen zeven ton en hebben een diameter van drie meter. 60 miljoen jaar geleden ontstonden de bollen op de zeebodem. Ondertussen zitten ze in rotsen langs de kustlijn maar doordat de golven hier tegenaan buiken komen ze stilaan los en rollen op het strand.

[sta_anchor id=”dunedin”]8 Dunedin

Deze plaats wordt ons aangeraden om pinguïns te spotten, maar alles is hier betalend. Je gaat dus veel beter naar Oamaru. We houden dit dus maar als een tussenstop.

[sta_anchor id=”nugget”]9 Nugget Point

We zijn op weg naar het meest zuidelijke punt van dit eiland. Hier passeren we eerst Catlins met als hoofddoel Nugget Point. Wat je hier ziet is de bekende vuurtoren en vanaf daar kijk je uit op rotsen waar wel honderden zeehonden liggen. Helaas zie je ze maar vanop een afstand. Iets verderop bevindt zich ‘sea lion beach’. Via een afgelegen zandweg kom je uit op een klein stuk strand. Campervans zijn zogezegd niet toegelaten, omdat de weg niet geschikt is, maar wij hebben problemen noch tegenliggers gezien. Eenmaal aangekomen op het strand, zien we niet onmiddellijk iets speciaal. We wandelen wat rond totdat we ineens vreemde hoopjes ontdekken in de struiken. Meerdere zeeleeuwen slapen op het strand en maken een snurkend geluid. We sluipen heel dicht bij voor een foto maar dat stoort hun totaal niet. Zij slapen lekker verder!

Tip: Neem een verrekijker mee op reis. Deze komt wel van pas! Als je twijfelt welke vinpotige je hebt gezien, de zeeleeuwen zijn gemiddeld wat groter dan de zeehond. Maar voor de rest ogen ze gelijkaardig. We konden ze meermaals niet onderscheiden van elkaar.

[sta_anchor id=”bluff”]10 Invercargill en Bluff

Bluff, zo noemt het meest zuidelijke punt van Nieuw-Zeeland. Althans dat is wat iedereen ons wijsmaakt. Na een korte zoektocht op Google lezen we dat ‘Slope Point’ eigenlijk nog zuidelijker gelegen is. In Bluff heb je zeker al wel het gevoel dat je onderaan Nieuw-Zeeland staat. Met goed weer kan je vanop de internationale wegwijzer een glimp opvangen van Stuart Island, het derde grootste eiland van Nieuw-Zeeland. Men gebruikt vaak de zin: ‘Van Cape Reigna tot Bluff, helemaal van Noord tot Zuid’. Vanaf vandaag hebben ook wij onze voetafdruk achtergelaten op beide plaatsen!

[sta_anchor id=”milford”]11 Milford Sound naar ons hart!

De bekendste fjord van misschien wel heel Nieuw-Zeeland. Het is even rijden voordat je een tunnel bereikt. Een enge donkere tunnel met eenrichtingsverkeer. Wanneer we het licht terug zien, verschijnt er een dal omringd met sneeuwtoppen. We gaan meteen aan de kant om even te bekomen van dit wauw-effect. In het dal is er een leuk stadje met verschillende activiteiten en wandelingen. Alle backpackers hebben het over de gekende reflectiefoto. Ons doel is dus om ook zo eentje mee naar huis te nemen. Er zijn wel enkele voorwaarden: het moet windstil zijn en de zon moet de juiste invalshoek hebben. Na uren discussiëren over de perfecte spot, geven we de hoop op. ‘Die foto zal waarschijnlijk net met zonsopgang zijn getrokken, denken we’. We zetten onze Campervan op rijden totdat Jakke beslist om het toch nog één kans te geven. Hij vertrekt alleen en komt terug met… een REFLECTIEFOTO! Samen met een stelletje professionele fotografen proberen we ook enkele pareltjes te schieten. Onze favoriete plaats tot zover! En waarschijnlijk ook meteen onze meest impressionante fotoreportage! De Milford Sound gaat naar ons hart.

Tip: Er is nergens op Milford Sound een netwerkverbinding of een normaal geprijsd tankstation. Als je iets moet opzoeken (camping of dergelijke) doe je dit best voor je aan deze lange route begint! Vergeet je wagen zeker niet vol te tanken. 

[sta_anchor id=”queenstown”]12 Queenstown

Een niet te missen stop is Queenstown! Deze gezellige stad, gebouwd rond de Queenstown bay, biedt talrijke winkels, cafeetjes, restaurants en pleintjes. Onder de stralende zon leggen we ons op het centrale grasplein dat uitkijkt op de omliggende bergtoppen. Queenstown draagt niet voor niets de titel ‘Australasia’s Leading Destination 2016′. De stad heeft iets heel gracieus en het is er gewoon aangenaam vertoeven. Het meest indrukwekkend van Queenstown is dat het lijkt op een klein dorp, maar de energie uitstraalt van een grote stad. Lovende woorden dus met een reden!

Tip: Alles in Nieuw-Zeeland is vrij prijzig zoals eten en drinken. Maar dat is buiten Domino’s pizza’s gerekend! Een super deal die alle dagen geldig is, hoe geniaal is dat? Voor 5 dollar (3,5 euro) krijg je een gigantische pizza. En of het smaakt! 

Het watersport arrangement in Queenstown is wel zeer uitgebreid. Op het prachtige Wakatipu meer kan je onder andere met een waterfiets een gezellig ritje maken. Fun verzekerd, terwijl je droog blijft!

Tip: Je kan deze waterfietsen vinden aan het grote strand van Queenstown, rechtvoor ‘Bathhouse restaurant’.

[sta_anchor id=”wanaka”]13 Wanaka

Wanaka ligt net naast Queenstown en lijkt ook op een soortgelijke grote stad. Vanaf de moment dat je Wanaka binnenrijdt voel je meteen de vibe. Dit stadje straalt zoveel sfeer uit! We voelen ons meteen op ons gemak. Er zijn verschillende routes die je kan bewandelen. De ene al gekender en toegankelijker dan de andere. De twee meest populaire zijn Rob Roy Glacier en Roy’s Peak. Sommige van de hikings kunnen we spijtig genoeg al van onze lijst schrappen zoals de Cascade. Hij staat op Buzzfeed’s lijst van gevaarlijkste hikes ter wereld, dus waarschijnlijk zijn wij hier weer niet goed genoeg op voorbereid. We snuiven eerst de sfeer op in het stadje en slapen er een nacht over om te beslissen welke wandeling we gaan doen.

Hoera! Hiken! Vandaag tikt onze stappenteller af op maar liefst 25 kilometer. We wandelen helemaal tot op de top van Roy’s Peak in Wanaka. Onze voeten zijn uiteraard geradbraakt. De levensgevaarlijke track houden we dan toch maar voor de volgende keer.

20161203_151114

 

20161203_151710

Tip: Het kan wel eens interessant zijn om nét niet de populaire Roy’s Peak wandeling te maken. Het uitzicht was mooi, maar de wandeling van vijf uur was gewoonweg saai en zwaar vergeleken met soortgelijke wandelingen die we eerder al maakten. Keep that in mind!

[sta_anchor id=”fox”]14 Fox Glacier en Franz Josef

Haast en spoed is zelden goed, behalve als het op gletsjers aankomt. Vandaag bezoeken we de twee bekendste gletsjers van Nieuw-Zeeland: Fox Glacier en Franz Josef. Als je ziet waar de gletsjers 100, 50 en 20 jaar geleden waren, lijkt het dat ze er niet lang meer zullen zijn. Onze backpackers portemonnee laat het helaas niet toe om op de gletsjers te hiken. Hiervoor is een helikoptervlucht vereist en per persoon een zak met 200 euro. Tot aan hun voeten stappen is wel een mooi compromis. Wij doen beide wandelingen voor een eerlijke vergelijking. Reken ongeveer anderhalf uur per wandelroute. Franz Josef is toch een tikkeltje mooier omdat er nog veel meer overblijft van de gletsjer. Ook de omliggende watervallen maken het een stuk knapper. Fox Glacier oogt vuiler en kleiner.

Tip: indien je niet beide gletsjers wil/kan zien, onze voorkeur gaat alvast uit naar Franz Josef. 

[sta_anchor id=”matheson”]15 Lake Matheson 

Nu dat we toch volledig begaan zijn met reflectiefoto’s, is het tijd om onze lens naar Lake Matheson te richten. Dit meer staat gekend voor zijn weerkaatsing van Aoraki/Mount Cook en Mount Tasman in het water. Aan onze fotocollage is duidelijk te begrijpen waarom men spreekt over ‘Mirror Lake’. Even tot rust komen en stilstaan bij wat voor mooie plaatsen ons pad kruisen!

Tip: Een zonsondergang om U tegen te zeggen. 

 

[sta_anchor id=”hokitika”]16 Lake Mahinapua en Hokitika

Mahinapua is een aangenaam meertje om even je campervan aan de kant te zetten. Iets verderop ligt Hokitika, een van de vele kuststadjes aan de Tasman zee. Het enige wat wij bij deze plek kunnen vertellen is: “Zet een koffie en plof je neer in de zetel op het strand”.

[sta_anchor id=”arthur”]17 Arthur pass 

In de winter is dit national park een leuk skioord, in de zomer komen er verschillende mountainbikes en hiking routes bloot te liggen. Wij kiezen voor de ‘Otira Valley Track’. Deze vertrekt aan de parking naast de autoweg en is een vrij eenvoudige wandeling. Je klimt over oude rotslawine’s en volgt het pad naar de loopbrug over de rivier. Op deze goede dag zien we verschillende mooie gele alpine bloemen. Een korte wandeling die we zeker kunnen aanraden.

Tip: De Nieuw-Zeelandse Kea is een inheemse papegaai die je terugvindt in alpine omgevingen. Dit is een beschermde diersoort, bijna met uitsterven bedreigd. Ze zijn ’s werelds enige alpiene papegaai en een van de meest intelligente vogels. Ze zijn zeer nieuwsgierig, de hele tijd op zoek naar eten en zijn zeker niet mensenschuw. Desondanks is het ten strengste verboden om de vogels te voeden. Hierdoor zouden ze huiselijk en bedelaars worden. Eentje was zelfs zo hongerig dat hij zonder aarzelen een stuk uit onze deur beet.

[sta_anchor id=”greymouth”]18 Greymouth – Paparoa National Park

In een tijdperk wanneer het lijkt dat alles verklaarbaar is, blijven er in de natuur toch een paar mysteries over. De ‘Pancake rocks’ van Punakaiki zijn één van hen. Wetenschappers weten dat deze rotsen kalkstenen zijn die 35 miljoen jaar geleden onder de zee werden gevormd door fragmenten van zee schepsels. Wat ze niet echt kunnen verklaren is hoe dat deze rotsen uit lagen bestaan. De lagen lijken op pannenkoeken. In dit park nest er ook een grote kolonie van zeehonden. Niet alleen de mama’s en de papa’s, maar ook vele baby zeehondjes kunnen we bezichtigen. November/december is het seizoen van de bevallingen.

[sta_anchor id=”tasman”]19 Abel Tasman

Een azuurblauwe zee, goudgele stranden, riviermondingen en watervallen, het Abel Tasman National Park mag je niet missen. Het hele jaar door kan je terecht in Marahau, waar verschillende touroperators zijn en de coast track begint. Ofwel bewandel je de wereldberoemde coast track, ofwel kajak je tussen de baaien. De volledige tocht is 51 km en neemt zo’n twee à drie dagen in beslag. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om hier slechts een deel van te doen. Samen met onze Belgische vrienden ‘Dalle en Anouck’ trekken we naar het bovenste/laatste stuk van de driedaagse en kiezen er zo het minst toeristische en toch mooiste stuk uit. We starten in Totaranui voor onze dagtrip. We lopen over de mooie stranden met aan de ene kant fascinerende bossen en aan de andere kant de schitterend blauwe zee. Het pad leidt ons tot aan het ‘Separation Point’. Hier komen we letterlijk oog in oog te staan met verschillende zeehonden. Het voelt wonderbaarlijk om zo dicht bij deze dieren te staan vooraleer we dezelfde weg terugnemen naar Totaranui.

[sta_anchor id=”nelson”]20 Nelson

Nelson is het economisch en cultureel centrum van de Tasman baai en dat zie je meteen. Een grote stad waar zeer veel te beleven valt. In Nieuw Zeeland kan je echter pech hebben en kan het weer soms wat tegenwerken. Vandaag is het zo’n dag, mistig en nat. Niets houdt ons tegen om naar Harwoods Hole Track in Takaka te gaan. Op een uurtje wandelen door een ‘Middle-earth’ bos komen we aan de diepste verticale schacht van het zuidelijk halfrond genaamd Harwoods Hole. We komen aan een rotsformatie, waar we door moeten klimmen. Het is er redelijk gevaarlijk omdat er geen afbakening staat, zoals wel vaker op eigen risico dus. In het bos vind je ook de spectaculaire Gorge Creek Lookout. We klimmen helemaal tot boven om te constateren dat we rondom ons alleen mist zien. Helaas, maar het was een leuke en uitdagende tocht.

Tip: Nieuw-Zeeland is het enige land in de wereld waar Green Lipped mosselen te vinden zijn. Ze zijn een delicatesse, absoluut heerlijk om te eten. Ze zijn ongeveer dubbel zo groot als onze eigen Zeeuwse Jumbo mosselen. Niet alleen groot, maar ook goedkoop! Voor 1 kg betaal je nog geen 3 euro. Hier een goede scoop (pak) Belgische frieten bij en je hebt een feestmaal.

img-20161214-wa0001