Onze laatste blogpost over Sri Lanka start met een:

Tip: Je kan vrij goedkoop een scooter huren en daarmee heel de zuidkust verkennen. Kies misschien een centrale plek zoals Unawatuna en ga van daaruit naar de andere kuststadjes. Ze liggen maximum een half uur van elkaar. Het maakt dus niet uit waar je slaapt in het Zuiden.

Tangalle

Op naar de zuidkust! We hebben een dag voorzien om het rustige Tangalle te bezoeken. We gaan op verkenning naar het strand, maar dit stelt weinig voor. Er ligt veel afval en het is er naar onze mening allesbehalve verzorgd. We zien vooral heel veel vissersboten en helpen enkelen om hun netten uit het water te halen. De man van het guesthouse, Damith homestay, is een zeer vriendelijke vader met een toffe familie. Samen met een andere backpacker luisteren we naar zijn interessante levensverhalen. In Tangalle kan je ’s nachts op een privéstrand schildpadden gaan spotten die hun eitjes komen leggen. Hier moet uiteraard voor betaald worden, ook al komen de schildpadden net die avond niet opdagen. Wij hebben gekozen om toch het geld te sparen en hopen dat we ergens verder op onze reis nog wel de kans hiervoor krijgen (LEES VERDER!). Na een dag hebben we het wel gezien in Tangalle.

tangalle

Unawatuna

Een iets populairdere bestemming is Unawatuna! Dit strand is veel toeristischer en zeker een trekpleister van Sri Lanka. Dit wordt ons centraal uitgangspunt om de rest van de kust te bezoeken. We hebben al heel de reis goed op ons budget gelet en willen het nu wat ‘luxueuzer’ doen. We boeken 3 nachten in de Crazy Coconut Villa. Een hele mooie villa met alles erop en eraan! Wat blijkt, de keet wordt gerund door een Rus en Russen trekken Russen aan, dus ook alle gasten zijn van deze origine. Het cliché van Russen op vakantie, bevestigt zich helaas. Ze zijn niet vriendelijk, luid, drinken veel en doen zeker geen moeite om Engels te praten. We zoeken dus contact met de staf, wel Sri Lankanen, dit bevalt ons én hun meteen. We hebben het enorm naar onze zin met deze mensen. We mochten zelfs als een van de weinigen in hun leefruimte komen en mee genieten van hun zelfgemaakte waterpijp en uiteraard enkele biertjes. Zij zijn ook blij dat ze hun frustraties over de Russen even aan ons kunnen luchten. Ze hebben ons meermaals gevraagd: ‘kunnen jullie deze villa niet overnemen?’. 

Unawatuna is een iets grotere badplaats. De sfeer zit hier heel goed, veel leuke barretjes en restaurants om te relaxen. Het heeft lange stranden met golven die ideaal zijn voor beginnende surfers, voor ons dus. We trekken onze stoute schoenen aan, of uit.. mm, en klampen een surf-instructeur vast om ons onze eerste lessen te geven. We zijn uiteraard 2 natuurtalenten en na 3 uurtjes surfen, komen we de golven af alsof het niets is. Surfen is wel enorm uitputtend, onze ribben, spieren en knieën zijn kapot.

Mirissa

De volgende dag huren we een scooter om naar Mirissa te gaan. Het strand is prachtig en vooral bekend door zijn Parrot Rock in het midden. Vroeger was er een brug waar je kon oplopen om deze rots te beklimmen maar deze is weggeveegd door de Tsunami. Mirissa is de ideale pleister om een dagje op het strand te relaxen met een cocktail of biertje in de hand.

Jungle Beach – Galle

Een stukje verderop in Galle ligt het onbekende Jungle beach. Het doet ons denken aan een afgelegen Robinson Crusoë-strand. Vooraleer je dit strand bereikt moet je eerst een wandeling maken over de rotsen en door de jungle. Deze verborgen inham is onze favoriete badplaats van de zuidkust geworden!

’s Avonds rijden we met de scooter nog even door naar het Tsunami museum. Verschillende zaaltjes met honderden foto’s van tijdens en na de tsunami. Het zijn verschrikkelijke beelden die je toch even laten stilstaan bij hoe machteloos we zijn tegen de krachten van de natuur.

Hikkaduwa

Onze laatste stop maken we in de noordelijke badplaats Hikkaduwa. We gaan zoals altijd op verkenning naar het strand, maar dit keer wacht er ons een wel hele speciale ervaring. Net met de hoofden boven water verschijnen drie reuzenschildpadden. Ze zijn heel tam en we kunnen ze perfect aanraken. ZO GLAD! Het duurt natuurlijk niet lang vooraleer ze overspoeld worden met toeristen die hen eten geven en foto’s nemen. Ja, ook wij hebben een mooie fotocollage kunnen vastleggen. 

Hikkaduwa is ook perfect om te gaan snorkelen. Het strand heeft een koraal-arena waar verscheidene vissen zich bevinden. Als afsluiter belonen we onszelf met een super goede hamburger uit de Nordic House Luxery Burgers. Deze eetplaats staat op nummer 1 in tripadvisor en dat is niet gelogen. Deze hamburgers zijn veruit de beste die we al gegeten hebben, zelfs met die van in België bij gerekend!

Ziezo, dit zijn onze blogposts over het mooie Aziatische eiland: Sri Lanka. We spenderen hier 19 dagen, wat naar onze ervaring een uitstekende reistijd is. 

Wij kuisen onze schup af en nemen het vliegtuig naar grootstad Singapore !