Eilandhopping: Nosy Komba & Nosy Be

Beyond the Beach: Exploring Madagascar's Hidden Gems

Nosy Komba

Het charmante, vulkanische eiland voor de noordwestkust van Madagaskar. Met een speedboot worden we van de haven van Ankify naar Nosy Komba gebracht. De top van het eiland ligt op een hoogte van 622 meter boven zeeniveau, bedekt door dicht tropisch bos. Het heeft slechts een diameter van 8 kilometer. Nosy Komba is een klein juweel van de natuur, waar rust primeert. Een ware tegenpool van haar buureiland Nosy Be. Vroeger noemde men het eiland Nosy Ambariovato, wat betekent “omgeven door veel stenen”. In feite is het niet meer dan een dichtbegroeide heuvel, zonder verkeer of wegen. Dit eiland zullen we dus volledig te voet moeten ontdekken!

Bij aankomst voel je meteen wat voor een pittoresk eiland het is, helemaal anders dan wat we tot dusver gewoon zijn. Zoals eerder gezegd is de communicatie in Madagaskar niet om over naar huis te spreken, ook hier dus niet. Het hotel (Chez Yolande, later meer) had ons gevraagd of ze ons moesten oppikken aan de haven, waarop wij vriendelijk ja knikten. Wat bleek ? Er is helemaal geen haven op Nosy Komba. Masy, een van de medewerkers van het hotel, stond ons dus blijkbaar op te wachten aan de haven op Nosy Be, het buureiland. Terwijl onze speedboot ons aan het strand voor het hotel had afgezet… Miscommunicatie dus, sorry Masy!

In het midden van een zanderige baai, met een straffe Caïperinha en overheerlijke nootjes in ons hand, genieten we van de eerste dag op Nosy Komba. Het eiland lijkt op een beschut vissersdorpje, waar er dus verschillende baaien zijn om te verkennen. Van op een afstand zie je al de geborduurde tafellakens wapperen in de wind. In het gezellige winkelstraatje loop je voorbij talloze geweven manden en houtsnijwerk, terwijl de vrouwen ongestoord verder werken aan hun witte vierkanten van katoen. Ze zijn hier absoluut niet opdringerig, in vergelijking met het platteland. Ze laten je echt gewoon kijken. De mannen zijn ondertussen op zee om te vissen. Een leuke souvenir vind je hier dus al snel! De toeristen blijven meestal rondhangen in de buurt van het dorp, omdat het zo rustig en familiaal is en toch tegelijkertijd bruist van het leven. Het dorp is een ensemble van onverharde paden en pittoreske hutjes. Elk huisje is meteen ook een atelier dat bezaaid is met verkoopsters. Als je hier rondwandelt begrijp je al snel waarom het de moeite is om hier toch een nachtje te blijven. Het is hier gewoon zo relax, als het ware een oase van rust!

TIP: houd rekening met eb- en vloedtijden, anders zal je zoals ons over enkele rotsen moeten klimmen.
Het WK2018 was officieel van start gegaan en de jongens hadden niet zo’n zin in een namiddag zonnebaden, dus trokken ze erop uit. Toevallig kwamen ze terecht bij een huisje waar de voetbal luid en duidelijk opstond. Door over een haag te klimmen, werden ze opgemerkt door de lokale bevolking, die hen met plezier uitnodigde om mee te kijken. Het gezin was heel gastvrij, buiten de blanke Fransmannen, die zaten blijkbaar in de tuin als hippies een jointje te smoren. Eén van de zonen, Nazir, heeft zich de volgende dagen over ons bekommert om het eiland te ontdekken. Gedurende deze hele WK namiddag, lagen Laura en ik zonder zorgen op het kleine baaitje aan ‘Chez Yolande’ te zonnebaden. Tot plots… De zee opeens wel heel dichtbij kwam. Inderdaad, zonder dat we het eigenlijk doorhadden lagen we met onze ligstoelen te dobberen in het water. Met de mankracht die we hadden en zonder hulp van de jongens, droegen we de zetels een voor een uit het water naar boven. Ja, dat was best heftig. Maar eind goed al goed.

Nosy Tanikely

Op onze tweede dag plannen we een uitstap naar Nosy Tanikely, ook wel het eiland van de aarde genoemd. Het ligt ten zuiden van Nosy Be en ten westen van Nosy Komba. Sinds kort is het onbewoonde eiland als nationaal park erkend. De meeste excursies worden ofwel naar Nosy Tanikely ofwel naar Nosy Iranja gepland. Wij kozen dus voor de eerste optie omdat we weinig tijd hadden. Nosy Iranje is veel verder, maar blijkbaar wel mooier. Iemand die dit wil gaan ontdekken ? Omdat het een afgelegen eiland is, bieden de meeste hotels Nosy Tanikely aan als een volledige dagexcursie met drankjes en eten inbegrepen. Met een parelwit strand, groene palmbomen en helderblauw water krijgen we het al snel naar ons zin! Eenmaal onze snorkels aan, duiken we in het water op zoek naar gekleurde vissen en schildpadden. Op dit eiland is het koraalrif het rijkst én hadden we dus het geluk om twee schildpadden van dichtbij te bewonderen. Ondanks dat wij vonden dat het koraal ook hier vrij dor en dood lijkt…

Op het eiland vind je ook nog een oude vuurtoren, een museum met schelpen en een maki park. Maki’s was niets nieuw voor ons, dus wij genoten ten volle van lekker luieren en een uitgebreide picknick onder de palmbomen. Onze gids had een gigantische rode karper mee om te delen als lunch, verrukkelijk!

We merken nu al een opmerkelijk verschil tussen het vasteland en de eilanden. De zoektocht naar ietwat groenten of fruit was echt heel moeilijk op het vasteland. De keuze was altijd zeboe / vis / kip. Hier op de eilanden heb je veel meer keuze: van een fruit mix tot een spaghetti bolognaise.

’s Avonds nam Nazir ons mee naar de plaatselijke en tevens enige discotheek van het eiland. Op zaterdagavond komen alle jongeren hier samen om uit te gaan. We moeten toegeven dat het uitgaansleven er enigszins anders uitzag dan bij ons… Wc’s kennen ze niet. Als je een boodschap moest doen, moest je gewoon om de hoek op een vlakte je gaan neerzetten, naast de rest… Cocktails kan je niet kopen, enkel bier of frisdrank. Als je rum wou moest je meteen een volledige fles kopen, waarbij je dan plastieken bekertjes krijgt om te delen.

Laatste dag, visdag! Nazir en zijn vrienden nodigden ons uit om mee te gaan vissen. Met hun zelfgemaakte houten boot gingen we in volle zon de zee op. Ik was helaas geen held in vissen vangen, maar de andere drie daarentegen (vooral Laura, thumps up) konden er aardig wat van! Nazir en zijn vrienden hadden uiteraard ook zelfgemaakte vislijnen en op een korte namiddag hebben we in totaal toch een 105 vissen gevangen. Een zonnige voormiddag in het midden van de oceaan, met complete stilte, dat is pas adembenemend. Nadien hebben ze ons nog tot een ander onbewoond eiland gebracht, naast de drie rotseilanden die men “the three brothers” noemt.

VIS TIP: laat zo’n vislijn helemaal zakken tot op de bodem van de zee. Houd de vislijn heel strak en als je het voelt trillen, snok meteen! Til het daarna rustig omhoog.

Op onze laatste avond keken we naar de match van de Belgen tegen Panama! Nosy Komba is de perfecte afsluiter van een intensieve rondreis door het binnenland van Madagaskar.

Je moet weten dat er slechts drie televisies waren op het hele eiland, dat Madagaskar waarschijnlijk nooit op een WK zal staan, maar dat toch iedereen van het eiland aan die drie televisies gekluisterd zat… Dus ja, zo’n WK brengt effectief heel de wereld samen!

ACCOMODATIETIP: Ongetwijfeld Chez Yolande! Een gezellig hotel vlak aan een vissersbaai, met kamers die uitzicht op zee geven. Je slaapt in een bungalow aan het water, dus je wordt wakker met het gehoor van golven. Zalig, toch ? Verschiet niet: haar man is een gepensioneerde Fransman en straalt niet bepaald vriendelijkheid uit. Hij leeft vrij geïsoleerd op zijn kamer en kijkt nogal minachtend. Maar het personeel en Yolande zelf, zijn schatten van mensen. Yolande wordt weleens de beste kokkin van het eiland genoemd! Probeer zeker de ‘tartare de zeboe’ of krab’! Een goed restaurant op een overdekt terras, waar je met je voeten in het zand zit. Heerlijk.
Ook Maki Lodge is een aanrader volgens de lokale bevolking, maar die waren gesloten toen wij er waren.
OPGEPAST: als ze je vragen om langoustines te bestellen, zeer lekker maar het heeft dan ook zijn prijskaartje. Langoustines kosten zo’n 50 000 Ariary, wat neerkomt op een 12 euro, erg duur dus voor in Madagaskar.

Nosy Be

De noordwestkust heeft enkele tropische parels, met Nosy Be als populairste bestemming. Nosy Be is Malagassisch voor ‘groot eiland’. Dit vulkanische eiland biedt palmbomen, witte stranden en een helderblauwe zee en blijkbaar enkele indrukwekkende watervallen! Je merkt meteen dat Nosy Be al een stuk verder staat qua ontwikkeling en toerisme. Ons hotel bevindt zich op een toplocatie, namelijk in Ambatoloaka, op wandelafstand van de restaurants en bars. Overnachten in het drukke Helle-Ville werd door iedereen afgeraden! Je hebt hier zoals op elke toeristische bestemming veel restaurants en bars. Van een pizza tot een typisch frans gerecht, hier voelen we ons meteen al terug toerist. Onze eerste indruk is positief, tot de avond valt. We hadden al van veel voorgangers gehoord over het massale sekstoerisme dat heerst op dit eiland en niets is minder waar. ’s Avonds zie je veel blanke oude mannen (voornamelijk rijke Fransmannen) die op zoek zijn naar een jonge dame uit Madagaskar om de nacht mee te delen. Dit is niet verwonderlijk aangezien in 1841 het eiland door Fransen werd bezet.

Een voor een zie je de ‘koppels’ samen weggaan uit de bar. Buiten staan er nog een heleboel andere dames die ook een man willen vast krijgen. Ze zijn zelfs zo hopeloos dat ze het ook eens proberen bij onze jongens. Als Laura en ik even naar het toilet gaan en onze rug keren, staat er meteen een dame mee te praten. Uiteraard houden onze jongens vriendelijk de boot af. Goed opgevoed hé 😉 Voor veel van die vrouwen daar is het sekstoerisme hun broodwinning. De meest populaire bars om uit te gaan zijn Djembe en Taxi Be. In die laatste keet zijn we toch een paar keer langs geweest. In de beruchte Taxi Be hebben ze de gewoonte om eerst een liveband te laten optreden, gevolgd door een spel of karaoke. Nadien kan je er gewoon dansen zoals in de rest van de bars.

De rest van het eiland verkennen we op een scooter. Wij rijden helemaal naar het noorden, naar de baai van Antilana. Dit is een prachtige boog, in de vorm van een halve maan, die meer dan een kilometer lang is. Aan massagevrouwen en mooie stranden geen gebrek! Iedereen, buiten Jakke, laat zich eens goed verwennen. Landbouw is ook zeer belangrijk voor het eiland. Op onze scooter passeren we vaak uitgestrekte rijst-, maïs- en aardappelvelden. Het eiland is tevens een zeer geliefde spot onder duikers en snorkelaars. Een van de stand up paddle bars, dat wordt uitgebaat door een jonge Fransman, biedt een uur gratis initiatie aan om 8u ’s morgens! We gaan in op hun aanbod en leren de volgende ochtend de eerste kneepjes van stand up paddelen! Ik moet toegeven, het ging de andere drie toch wel beter af 😉
Op onze laatste dag trekken wij nog naar een cascade die helemaal achterin een natuurgebied verstopt ligt. Een hele klas kinderen volgt en begeleidt ons naar de waterval. De naam ontglipt me helaas, maar ik denk dat ze het gewoon ‘de cascade’ noemen.
Zoals je kan lezen hierboven heeft Nosy Be een overduidelijk toeristisch potentieel, als er niet zoveel sekstoerisme was… Dit verpest de bestemming toch grotendeels. Nosy Be is wel de ideale plek om na twee intensieve rondtrek weken te bekomen en even te verpozen.
AANRADER OM TE ETEN: Het restaurant Baobab is een absolute aanrader! Voornamelijk Franse specialiteiten op het menu aangezien het restaurant (zoals vele anderen) wordt uitgebaat door een Fransman. We likken letterlijk onze vingers af, zo’n top kwaliteit!
ACCOMODATIETIP: het 4-sterrenhotel Villa’s Orchidees, voor een schappelijke prijs. Deze accommodatie kan je gewoon boeken via Booking! Het is zoals een modern appartement met een heerlijke douche binnen en een verfrissend zwembad op het terras. Het appartement biedt wel twee tweepersoonskamers in dezelfde ruimte.

Einde

Ook al is het reizen niet eenvoudig én is dit niet voor een beginnende reiziger, voor liefhebbers van een unieke en oorspronkelijke natuur, een smeltkroes van cultuurinvloeden en een bijzondere dierenwereld is Madagaskar gegarandeerd een aanrader! Het zorgde alleszins voor een onvergetelijke reis. Om helemaal mee in de sfeer te blijven, vind je hieronder hét populairste lied van Madagaskar gedurende de periode dat wij er vertoefden: Tence mena titre sitrany solo! Enjoy!

Salut vazaha en bedankt voor het lezen! Nog vragen? Stuur ons gerust een berichtje.