Wij zijn aangekomen in Sydney, onze laatste bestemming van drie maanden reizen. Spijtig genoeg hebben wij te weinig tijd om heel Australië te zien. Sydney is de grootste en tevens oudste stad van Australië. Het is dus zeker interessant genoeg om er meerdere dagen te vertoeven. Wij gaan niet liegen: Sydney is effectief een dure stad. Al snel merken wij dat dit de duurste week wordt van onze reis.
Wij hebben het geluk dat één van Esther haar vrienden werkt in Sydney en ons een slaapplek heeft aangeboden op zijn studentenkamer. Hierdoor sparen we flink wat dollars uit. Het mag dan wel geen toeval zijn dat Jasper net jarig is en ons meteen meeneemt naar de grootste club van het stad, de befaamde Ivy. Onze eerste avond wordt al goed feestend ingezet. De toegangsprijs in Ivy bedraagt zo’n 20 tot 30 dollar. Gelukkig is het donderdag gratis. Ivy bestaat uit acht verdiepingen en een zwembad op het dak. Het is de meest populaire club bij de Australiërs. Ivy ligt ook midden in het centrum van de stad, met vele bars, restaurants en winkels in de buurt.
Tip: Ga dus op donderdag uit, dan is het gratis inkom!
Wij trekken naar de wijk Surry Hills, waar wij een bezoek brengen aan de koffiebar Brewtown Newtown. Surry Hills is een oostelijke buitenwijk van Sydney. Op aanraden van een vriendin proberen wij er een cronut. Zoals de naam al doet vermoeden is het een combinatie van een donut en een croissant. Wij ontdekken er ook de Australische barista-cultuur. Australië is de thuisbasis van talrijke moderne barista. De brandmeesters weten hier duidelijk alles van techniek van de espressomachine en het bereiden van perfecte cappuccino’s en latté’s. Wij kunnen al niet wachten tot onze vrienden Joni en PJ hun eigen koffiebar oprichten in België, nadat ze een jaar ervaring hebben opgedaan in Sydney. Mede dankzij hun tips krijgen we de kans om de charmante kantjes van deze stad te ontdekken.
Tip: Een cronut is zeker aan te raden in Brewton Newton!
Ondanks de vele wolkenkrabbers is er genoeg plaats voor groen en natuur. De ‘Royal Botanical Gardens’ is een uitgestrekt domein vlakbij Opera House. Het gebied bestaat uit tientallen verschillende tuinen met een variatie aan fauna en flora. De tuinen bieden een prachtig zicht over Farm Cove, een ondiepe baai in de haven van Sydney. Wij komen tot rust in het park en genieten van zijn natuurlijke schoonheid. De oase wordt compleet gemaakt door de verscheidene torenhoge gebouwen op de achtergrond. Vandaag begint de zon toch al goed te branden.
Tip: De ozonlaag boven Australië is één van de dunste ter wereld. Hierdoor is de UV-index beduidend hoger dan elders. Smeer je dus goed in!
Van het ene park naar het andere: Hyde Park. Dit is het oudste park van Australië. Een rustig authentiek stukje van Sydney en een ideale plek om te picknicken.
Opera House is zonder twijfel het meest gefotografeerde gebouw van Sydney. Dit centrum van uitvoerende kunst is gelegen aan de bekende haven. Naast verschillende concerten en theatervoorstellingen, zijn er ook veel cafés en restaurants te vinden in én nabij het Opera House. Ondanks zijn naam doet vermoeden is er niet één zaal, maar zijn er meerdere zalen die dagelijks gebruikt worden voor verschillende voorstellingen.
Een ander icoon dat je in dezelfde haven terugvindt is de ‘Harbour Bridge’. Een stalen boog die het ‘Sydney Business District’ verbindt met de ‘North Shore’. Net zoals Opera House biedt deze brug zowel overdag als ’s nachts, met de verschillende lichtjes, een adembenemend uitzicht.
De volgende dag trekken wij naar ‘Milk Beach’, een klein geheim strand dichtbij Watson Bay. Dit is het perfecte toevluchtsoord weg van de drukke stad. Je kan er verschillende korte wandelingen maken. Wij maken de trip naar Watson Bay. De enkele meters strand geven je een prachtig zicht over de skyline van Sydney. Wij bekijken de zonsondergang met een bakje ‘fish & chips’ in onze handen. De ferryrit na zonsondergang is een must-do! Je hebt een breed uitzicht over Sydney met als blikvanger de bekende ‘Harbour Bridge’ en Opera House.
Tip: Treinen en bussen zijn de makkelijkste manieren om je te verplaatsen in Sydney. Om naar Milk Beach te gaan neem je bus 324 of 325. Vanuit Milk Beach kan je dan een korte wandeling maken door de chique buurt van Watson Bay. Na zonsonderang neem je van daaruit de ferry naar Circular Quay. Op zondag rijdt het openbaar vervoer trouwens maar aan de helft van de prijs!
‘Queen Victoria Building’ is een negentiende-eeuws gebouw in het centrum van de stad. Het is 30 meter breed en een kleine 200 meter lang. Langs de buitenkant ziet het er een mooi oud, maar belangrijk gebouw uit. Eens je binnenwandelt zie je een modern winkelcentrum. Bij de eerste winkel die wij binnengaan merken we meteen dat hier komen shoppen niet geschikt is voor onze backpacker portemonnee. Snel langs de imposante kerstboom naar buiten.
Omdat wij onze wandelschoenen in Sydney ook eens graag aantrekken, nemen wij de trein naar het ‘Royal National Park’. De parken in Sydney zijn enorm. Je zou er makkelijk dagen in kunnen rondwandelen. Wij doen vandaag de tocht naar de ‘Figure Eight Pools’. Na een wandeling door het dichte bos, komen we aan op Palm Beach. Vanaf hier moeten we via de rotswanden verder wandelen. ‘Figure 8 Pool’ is een natuurlijk zwembad in de rotsen met een perfecte ‘8’-vorm. Wij hebben op voorhand goed berekend wanneer het eb is en de golven kalmer zijn, anders heb je de kans dat je ze niet ziet. Al snel merken we dat zelfs met eb het geen ideale dag is. De golven zijn gevaarlijk en kletsen bijna tegen de rotswanden aan. We kunnen maar een glimp opvangen van de zwembaden voor we moeten vluchten van een grote golf.
Tip: het ‘Royal National Park’, dat bovendien gratis is, kan je makkelijk bereiken met de trein. Je stapt af aan de halte Otford en vanaf daar moet je nog even stappen naar de ingang van het park. Om de eb en vloed tijden te berekenen, kan je deze website raadplegen.
Australië verlaten zonder kangoeroes te zien, is als een kerstboom zonder kerstballen. Een kangoeroe is namelijk hét symbool van Australië. In het centrum van Sydney is de kans helaas miniem dat je per toeval dag kan zeggen tegen deze familie buideldieren. Elders in het land verhoogt deze kans dan weer extreem en kan je grasvelden vol vinden met deze dieren. Aangezien we enkel in het centrum van Sydney verblijven, zullen we een alternatief moeten zoeken. Wij hebben uiteindelijk de keuze tussen ofwel ‘Taronga Zoo’, de grootste dierentuin van Sydney, ofwel ‘Featherdale Wildlife Reserve’. De Taronga Zoo is het meest centraal gelegen, maar daar betaal je zeker 50 dollar. Voor Featherdale ben je toch wel een uur onderweg, maar dit park is zeker de helft goedkoper. Wij kiezen uiteindelijk voor het wildpark, omdat we zeker weten dat de kangoeroes hier vrij rondlopen en er ook koala’s aanwezig zijn. Een groot voordeel is ook dat je tot heel dicht bij de dieren kan gaan. Zowel de koala’s als de kangoeroes kunnen we eten geven, aaien en zelfs knuffelen. Voor ons is dit alvast een super leuke ervaring.
Tip: Neem de trein tot aan Blacktown en van daaruit bus 729 tot aan de ingang van het park. Het entreeticket kost normaliter 31 dollar, tenzij je student bent. Wij halen onze ‘Youth Travel Card’ boven en geraken verrassend genoeg allebei binnen aan 25 dollar. Probeer dus zeker met een oude studentenkaart of jongerenpas goedkoper binnen te raken.
Iedereen heeft al wel eens gehoord van de serie ‘Bondi Rescue’. Een realityserie over redders die het immense Bondi Beach behoeden tegen haaien, grote golven en verloren kinderen. Het is de meeste bezochte plek in heel Australië. Zelfs bij de Australiërs is het nog extreem populair. Op een zonnige werkdag vertoeven er duizenden mensen op een stuk strand dat toch iets kleiner uitvalt dan op de televisie. We leggen ons hier ergens tussen en springen mee als kleine kinderen over de grote golven heen. Het haaienalarm is maar tweemaal afgegaan! Naast Bondi Beach is er een zwembad ‘Icebergs’ aangelegd met zeewater. Wie even genoeg heeft van het strand, kan hier rustig in een koud badje ploeteren met uitzicht op de zee.
Tip: Het zwembad ziet er heel duur uit, maar kost slechts 6,5 dollar. Pas wel op, je merkt meteen hoe het zeewater in het zwembad terecht komt. De golven klutsen het zeewater tot over de omheining.
Een ander strand waar iedereen het over heeft is Manly Beach. Volgens de Australiërs is het nog leuker dan Bondi. Minder toeristen en gewoonweg gezelliger. Het is een lange uitgestrekte strook zand ten noorden van Sydney. Je moet er wel de ferry voor nemen vanuit Circular Quay. Als je in Manly aankomt wandel je eerst over de leuke dijk, met verschillende winkels en bars. Hier kom je pas echt in de vakantiestemming terecht.
Tip: Trek op dinsdagavond zeker naar de Soda Factory. Hotdogs à la Jeroen Meus voor slechts 1-3 dollar. En dit bovendien in een super gezellige keet met een live DJ. Als je nog véél dollars over hebt, kan je jezelf ook trakteren op een etentje bij Mr. Wong. Dit is een prestigieus en moeilijk vindbaar restaurant met lange wachtrijen, maar uitmuntend lekker.
Met een bevriend koppel uit België trekken wij op onze laatste dag naar de Blue Mountains. Een magische plaats vol met eucalyptusbomen en zeer groene natuur. Dit park is wederom een zeer uitgestrekt gebied met tal van wandelingen. Wij beginnen onze wandeling naar Echo Point. Vanaf daar heb je een uitzicht over de bekende Three Sisters en het grote dal van de Blue Mountains. De Three Sisters is meteen de grootste trekpleister van het park. Vanaf hier starten wij een wandeling naar de watervallen van Leura. Een leuke tocht door het regenwoud met felle blauwe lucht en de zon die straalt op ons gezicht. We konden ons geen betere laatste dag wensen.
Weetje: De Blue Mountains zijn genoemd naar de blauwe kleur van de lucht die je er soms ziet. De eucalyptusbomen scheiden minieme druppeltjes olie af. Deze vormen een blauwe lichtglans in combinatie met stof en water.
Hopelijk hebben jullie genoten van de blog tijdens onze reiservaring! Als er iemand vragen heeft over een specifieke bestemming, proberen we je zeker verder te helpen.
Our travel experience wordt vervolgd…